Koktlkszts - hogy kezdjk?
Alapanyagok, italok
A koktlkszts klnleges alkalom s fel kell r kszlni az alapanyagok tern. Valsznleg otthon van nhny italfajtnk, a gazdasgos s egyszer megolds ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtbb koktl 1-2 tmny italfajtt, likrt vagy kesert, illetve nhny gymlcslevet tartalamaz.
Minsgi koktlokhoz minsgi alapanyagokra lesz szksgnk. rdemes lehet zlsnk szerint beszerezni a tmny szeszeket, egy keserfajtt s grenadine szirupot, amelyek mr kellen sok koktl alapjt kpzik.
Fontos mg megjegyezni, hogy gyenge minsg alapanyagokkal koktljaink is gyengbbek lesznek. A j minsg koktlhoz annak minden alkoteleme j minsg kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az zen. gy ha pldul j mrkj tmnyt hasznlunk, ne rontsuk el a hatst gyengbb minsg gymlcslvel.
Az oldalon tallhat koktlok nmelyike olyan alapanyagot is tartalmazhat, amirl sejtelmnk sincs, hogy mi lehet. Ilyenkor utnanzhetnk a klnleges italok s szszok listjban.
Poharak A receptek mellett megadtuk az azokhoz javasolt pohrtpusokat is, de termszetesen nem valszn, hogy rendelkeznk az sszes fajtval a Highballtl a Hurrikn-pohrig. Ilyenkor nyugodtan hasznljuk a legjobban hasonlt vagy a clnak leginkbb megfelel pohrtpust. Idvel, ha kedvet kapunk, rdemes lehet klnlegesebb darabokat beszerezni, egyre tbb helyen kapni megfizethet ron szp poharakat. A leghasznosabb koktlos poharak.
Jg A koktlkszts egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet elgg hangslyozni: sose sproljunk a jggel s mindig tbb legyen kznl, mint amennyirl gondoljuk, hogy elfogy. Mg nhny dolog, amit a jgrl tudni kell.
Mrtkek A koktlok elksztsekor az arnyok betartsra felttlenl figyeljnk oda. Ehhez legegyszerbb jellt mrpoharat hasznlni - jobb hjn egy felespohr is megfelel erre a clra.
Mindegy , hogy hzi felespohrral vagy profi mrcvel dolgozunk, amg egy rszt mindig ugyanannyinak vlasztunk. Egy rsz nagyjbl 25-30ml-t jelent, de ignyeinktl (s az adagoktl) fggen ezt azonban tetszlegesen vltoztathatjuk.
Az ntet , mint mennyisg magyarzatra szolglhat: egy ntet 4-6 csepp folyadkot jelent, nagyjbl 1-1.5 kvskanlnyit.
A koktlokat ltalban hromfle mdon ksztjk: shakerben, keverpohrban, kintssel vagy (legrotkbban) turmixban. Amit a koktlksztsi mdokrl tudni kell.
Dszts Sokat dobhatunk koktljaink megjelensn aprbb dszekkel. A legegyszerbb dekorcik sznes szvszlak, narancs-, citrom- vagy limekarikk. Szintn jpofa dszek a sznes keverplck, izgalmas megolds a koktlcseresznye, illetve ananszdarab, illetve mentalevl hasznlata. Egzotikus a citromspirllal dszts. bizonyos koktlokhoz illhet a cukor- vagy sperem. Az egyik legjabb tlet pedig a jgkockba fagyasztott koktlcseresznye.
|